Het is een begrip in Den Haag: Koemans Snacks & Broodjes. Halverwege de vorige eeuw, op 6 juni 1956, werd de eerste Koemans vestiging geopend. Nico Koemans vertelt: “Mijn ouders zijn in 1956 vanuit Amsterdam naar Den Haag gekomen om hier een banketbakkerij te starten. Al vrij snel breidden ze hun assortiment uit met snacks, die ze zelf op ambachtelijke wijze produceerden. Niet wetende dat ze zo’n 20 jaar later, begin jaren tachtig, de banketbakkerij zouden sluiten om volledig over te stappen naar een lunchroom.”

Als zoon van dit ondernemersechtpaar is het ondernemen Nico met de paplepel ingegoten. In 1986 opent hij een Koemans vestiging in de Fahrenheitstraat. “Toentertijd mocht ik van dit pand alleen de biljartruimte huren en het accent lag op het afhalen van snacks. Ik startte met twee parttime medewerkers, maar ik was ook de afwasser, de schoonmaker, we maakten veel producten zelf en ik hielp de klanten. Eigenlijk was ik het manusje-van-alles. Het was een geweldig leuke tijd.”

In de loop der jaren breidt de zaak zich zowel in oppervlakte als in aanbod uit en groeide langzaam door naar 17 medewerkers. Na twee keer 2e te zijn geweest, wordt het harde werken van Nico extra bekroond met de prijs ‘Cafetaria van het jaar 2001’ waarmee Koemans Snacks & Broodjes zich de beste in Nederland mag noemen.

Nico is en blijft trots als een pauw op zijn mooie zaak, maar na 32 jaar inzet met ziel en zaligheid is het voor hem tijd om het stokje over te dragen. Sinds 1 januari 2019 zijn Kelly Bouman en Clint Soer de nieuwe eigenaren. Voor Kelly is Koemans bekend terrein. Zij startte er als 17-jarig meisje in de bediening en na enkele jaren kreeg ze een leidinggevende functie. Het was voor Nico toen al een gegeven dat Kelly heel geschikt was voor het ondernemerschap. Voor haar partner Clint was het nieuw, maar inmiddels hebben ze een goede taakverdeling gevonden. Ze zijn het roerend eens: “De zaak staat als een huis! Het is aan ons om die bekende kwaliteit voort te zetten, en ondertussen nog meer mensen te bereiken. We doen dat bijvoorbeeld via leuke acties, in de winkel en via social media. Ons streven? Binnen 5 jaar tot de top 10 van beste cafetaria’s in Nederland behoren!”

Oud-eigenaar Nico voegt toe: “Ik wil alle gasten bedanken voor hun vertrouwen en het bezoek van de zaak de afgelopen jaren! Ik zou het heel leuk vinden als u ons een waardering geeft op Google door daar een review achter te laten.”

Meer weten over de historie van Koemans? Bekijk deze video: